Râmnicenii sunt invitați în Secția de Etnografie a Muzeului Municipal ,,Octavian Moșescu” pentru o inedită călătorie în timp, în viața de altădată a locuitorilor din zona Râmnicului. Ocupațiile țăranilor de pe Valea Râmnicului, locuința acestora, vechea bucătărie, casa mare, costumele populare și uneltele, dar și credința în Dumnezeu sunt reprezentate de fiecare obiect expus în cadrul secției. Secția de Etnografie a luat ființă în anul 1962, iar patrimoniul acesteia s-a îmbogățit de-a lungul anilor, prin colectări și achiziții din satele vecine ale Râmnicului, dar și prin numeroase donații.
Colecția etnografică a muzeului din Rm. Sărat acoperă toate domeniile: costume femeiești și bărbătești, decorațiuni de interior, obiecte ocupaționale, obiecte de uz casnic, dar și mobilier.
Pentru a pune în valoare patrimoniul, expoziția a fost concepută pe tematici diferențiate care se extind în cinci săli de la etajul clădirii. Tematicile au fost alese în funcție de istoria locală a Râmnicului, iar organizatorii au urmărit crearea unei imagini cât mai adevărate asupra vieții cotidiene din zona Văii Râmnicului.
Pe parcursul acestui an, Muzeul Municipal ,,Octavian Moșescu” și-a propus modificarea Secției de Etnografie.
Muzeul Municipal ,,Octavian Moșescu” din Râmnicu Sărat s-a înființat în anul 1960 și dispune de numeroase colecții. În prezent, instituția cuprinde cinci secţii: artă plastică, etnografie, ştiinţele naturii, memorialistică şi istorie.